DE GEZONDE SAUNA

De sauna is goed voor het lichaam

Een algemeen voordeel van een sauna, ongeacht waar deze staat, is dat het erg goed is voor het lichaam. Het gebruiken van een sauna heeft een aantal gezondheidsvoordelen.

Een goede doorbloeding en extra vetverbranding

Door de hitte van de sauna verhoogt de hartslag. Dit zorgt vervolgens weer voor een erg hoog metabolisme, wat je zou kunnen vergelijken met een goede work-out. Hiermee kan gezegd worden dat het de doorbloeding verbetert, en dat met enkel een bezoekje aan de sauna!

Die verhoogde hartslag daarbij zorgt niet alleen voor een goede doorbloeding, maar ook voor een hogere vetverbranding.

 

Uitscheiding van afvalstoffen

Door de warmte van de sauna gaan de poriën van de huid openstaan. Daarbij worden organen als de lever en de nieren door de warmte gestimuleerd om harder te werken. Dit heeft als gevolg dat het lichaam meer afvalstoffen gaat uitscheiden, via de huid.

Een gezonde huid

Ondanks dat de hartslag verhoogt, stijgt de bloeddruk nauwelijks. Dit komt omdat de kleine vaten verder opengaan door de warmte. Dit heeft onder andere als gevolg dat de bloedtoevoer naar de huid stijgt en er meer voedingsstoffen naar de huid kunnen komen. Hoe meer voedingsstoffen, hoe gezonder de huid!

Vermindering gewrichts- en spierpijn

Dat het bloed sneller gaat stromen heeft nog meer voordelen. Het zorgt er namelijk ook voor dat het melkzuur in de spieren sneller wordt afgevoerd en het bloed de gewrichten optimaal kan ‘voeden’. Dit zorgt ervoor dat gewrichts- en spierpijn sneller wegtrekken en je minder pijn hebt.

Het vermindert stress

Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat het gehalte serotonine (een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je een vrolijk en relaxed gevoel krijgt) in je bloed toeneemt. Ook zal je een stuk minder prikkels ervaren in de sauna, dan daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan werk, je telefoon en ga zo maar door. De sauna is de ideale plek om even te ontsnappen aan die prikkels en je extra relaxed te voelen. Dit zijn slechts een aantal lichamelijke voordelen van een saunabezoek. Echter doen deze voordelen zich vaak pas voor bij regelmatig gebruik van de sauna, en niet zo nu en dan een keer.

Kortom: De sauna is bijzonder goed voor lichaam en geest!